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Dear Mr. Lenhart:

This letter is in responge to your ruling request, dated September 4, 2012, submitied by
your authorized representative, with respect to whether the implementation of Statute M
will adversely affect the qualification of Plan Y or Plan 2 under section 401(a) of the
Internal Revenue Code (“Code”).

The following facis and representations are submitted under penaities of perjury in support
of your request:

State X sponsors and maintains Plan Y and Plan Z, each of which State X operates under
section 407 (a) of the Code, and each of which is a governmental plan under section 414(d)
of the Code. PlanY is a contributory defined benefit plan govemed by Statute N. Statute
N and the regulations thereunder essentially serve as the plan document. Plan'Y
generally provides a benefit at refirement under a formula taking into account age, vears of
credited service and average applicable regular compensation.

Plan 7 is a money purchase pension plan governed by Statute O. It is operated under a
separate plan document. Under Plan Z, a member chooses the investments of his or her
account balance and receives a benefit at refiremnent based on that account balance.

Employees of State X's public higher education institutions who are eligible for Flan £
coverage must elect the retirement plan under which their benefits will accrue. That
election must be made within the 180-day period beginning on the employee’s date of hira,
or if later, date of initial eligibility. Under current law, once a choice of plans is made, &
cannot be changed. If an eligible employee does not elect to pariicipate in Plan Z within
the 180-day election period, by default he or she will be enrolled in Plan Y.

Under Siate X law, Plan Z has the identical mandatory employee coniribution raie as Plan
Y. Under both plans, the mandatory employee contribufions are picked-up by the
employer in accordance with section 414(h)(2) of the Code and treated as employer
contributions. The pick-up of employee contributions under Plan Z and Plan Y by Staie X
is authorized by statute under State X law.

in addition to the mandatory employee contribution, which is the same for both Plan Y and
Plan Z, each plan requires employer contributions. As a defined benefit plan, Plan Y
requires the employer to contribute an actuarially determined amount necessary for
funding the promised benafit. Plan Z instead provides for an employer contribution equal
to a specified percentage of each employee’s compensation for the benefit of each

participating employee.

in Year 1, the State X legislature passed Statute M, which was signed into law on Dafe 1.
Staiute M would allow a ene-time oppottunity for certain eligible Plan Z members to
change their refirement coverage to Plan Y. An eligible active member of Plan Z is _
provided one opportunity to transfer participation o PlanY and fo purchase service credit
under Plan Y for time spent in Plan Z. An eligible inactive member of Plan Z whe is
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currently an active member of Plan Y (due, for example, {0 a change in employment
position), is provided with one opportunity to purchase service credit under Plan Y jor the
time spent in Plan Z, even though there is not otherwise an election to transfer
participation between plans.

Statute M further sets forth the process for transferring participation from Plan Z to Plan Y.
A member who transfers participation from Plan Z purchases service credit, ihrough either
a single lump sum payment or in installments upon such terms as Board A, as a plan
administrator of Plan Y and Plan Z, may provide. The amount requirad of an employee to
purchase service credit under Plan Y is equal to the larger of: (2) the amount of
contribuions that such employee would have otherwise paid info Plan Y as a member of
that plan, plus actuarial-assumed interest, for the years spent as an actively contributing
member of Plan Z, or (b) the amount of assets accrued on his or her behalf under Plan Z,
minus amounts atiributable to employer-funded contributions. Plan Z is also required fo
transfer the assets attributable to the employer contributions to Fund B as assets of Plan
Y.

Based on the above facts and representations, you request the following ruiings:

1. The diract fransfer of asseis from Plan Z to Plan Y for the purchase of service
credit and ihe funding of the Plan Y benefit will nof resuli in the receipi of
currently taxahle income to a member under seciions 72 and 402 of the Code.

2. A membei’s transfer of participation from Plan Z to Plan Y and the concurrent
fransfer of assets does not constitute a cash or deferred election within the
meaning of section 401(k) of the Code.

3. The right o fransfer participation from Plan Z fo Plan Y and the concurrent
{ransfer of assets does not affect the freatment of accrued and future employae
contributions as being “picked-up” by an employer under section 414(h)(2) of the
Code and does not impair the compliance of Plan Z or Plan Y with section
401(a) of the Code, and, specifically, doas not adversely impact the qualification
stafus of Plan Zor Plan Y.

Section 72(1) of the Code provides for an additional tax on any amount received irom a
“qualified retirement plan” (as defined in section 4974(c), which includes plans described in
section 401(a)). The additional tax for the faxabie year in which such amounti is received is
equal to 10 percent of the portion of such amount which is includible in gross income,
except where such income is distributed on or after an employee attains the age of 592, or
on account of one or more exceptions provided for under section 72(t)(2) of the Code.

Section 401(a) of the Code provides that a trust created or organized in the United States

and forming a part of a qualified stock bonus, pension, or profit sharing plan of an .
employer constitutes a qualified trust only if the various requirements set out in section

401(a) of the Code are met.

Section 401(k) of the Code provides the rules relating to cash or deferred eléfctions_
Section 1.401(k)-1(a)(1) of the Income Tax Regutations (“Regulations”) provides that a



SEP.30. 2013 5:h1fM MASS TEACHERS ASS0C NO.B12 P4

-d -

pizn, other than a profit-sharing, stock bonus, pre-ERISA money purchase pension or rural
cooperative plan, does not satisfy the requirements of section 401 (a) if the pian includes a
cash or deferred arrangement (“CODA"). Thus, a qualified defined benefit plan is nof
permitied to include a CODA.

Section 401(k)}(4)(B)(ii) of the Code provides that “a cash or deferred arangerment shall
not be treated as a qualified cash or deferred arrangement if it is part of a plan maintained
by a State or local government or political subdivision therecf, or any agency or
instrumentaliity thereof.” However, section 1118(f)(2)(B)(i) of the Tax Reform Act of 1986,
P.L. 99-514, provides a transition rule pursuant fo which the prohihition of section
401(k)((B)(ii) of the Code does nat apply to any CODA adopted by a State or local
gavernment (or political subdivision thereof) before May 6, 1985. Thus, even ifa
govermnmental employer maintaine a defined contribution plan (as compared to a defined
benefit plan), the defined contribution plan cannot generally include a qualified CODA
within the meaning of section 401(k), unless the CODA was adopted before May 6, 1986.

Section 1.401(k)-1(a)(3) of the Regulations generally defines a cash or deferred election
as any direct or indirect election (or modification of an earlier election) by an employae io
have the employer either: (i) provide an amount to the employee in the form of cash {or
some other taxable benefit) that is not currently available, or (i) contribute an amount to a
trust or provide an accrual or ather benefit, under a plan deferring the receipt of
compensation.

Section 1.401(k)-1(a)(3)(v) of the Requlations provides that a CODA does not include
certain one-fime imevocable elecions. Under section 1.401(k)-1(a)(3)(v), such an eleciion
must be made no later than the employee's first becoming efigible under the plan or any
other plan or arrangement of the employer. The election must be to have contributions
equal to a specified amount or percentage of the employee’s compensation made by the
employer on the employee’s behalf fo the plan and a specified amount or perceniage
divided among all other plans or arrangements of the employer. Furthermore, pursuant to
section 1.401(k}-1(a)(3)(v), such an election must be for the duration of the employee’s
employment with the employer.

Section 414(h)(2) of the Code provides that contributions, otherwise designated as
employae contributions, shall be freated as employer contributions if such contributions are
made to a plan determined to be qualified under section 401(a) of the Code, established
by a State government or a political subdivision thereof, or any agency or instrumentality of
any one of the foregoing, and are picked up by the employing unit.

The federal income tax treaiment fo be afforded contributions that are picked up by the
employer within the meaning of section 414(h)(2) of the Code has been developed in a
series of revenue rulings. In Revenue Ruling 77-462, 1977-2 G B. 358, the employer
school district agreed to assume and pay the amounts employees were required by State
law to contribute to a State pension plan. Revenue Ruling 77-462 concluded that the
school district's picked-up contributions to the plan were excluded from the employees’
gross income until such time as they were distributed. The revenue ruling further held that, .
under the provisions of section 3401(a)(12)(A) of the Code, the school district's
coniributions to the plan were excluded from wages for purposes of the collection of
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income tax at the source on wages. Therefore, no withholding was requil.'ed for federal
income tax purposes from the employees’ salaries with respect to such picked-up

contributions.

Revenue Ruling 81-35, 1981-1 C.B. 255, and Revenue Ruling 31-38, 1981-1 C.B. 255,
established that the following two criteria must be met: (1) the employer must specify that
the contributions, although designated as employee contributions, are being paid by the
employer in lieu of contributions by the employee; and (2) the employee must not be given
the option of chopsing to receive the ¢onfributed amounts directly instead of having them
paid by the empioyer to the pension plan. '

Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, provides that the required specification of
designated employee contributions must be completed before the period to which such
coniributions relate. If not, the designated employee contributions paid by the employer
are actually employee contributions paid by the employee and recharacierized at a later
date. The retroactive specification of designated employee contributions as paid by the
employer, i.e., the retroadtive pick-up of designated emplayee contributions by a
govemmental employer, is not permitted under section 414(h)(2) oi the Code. Thus,
employees may not exclude from current gross income designated empioyee coniributions
to a qualified plan that relate to compensation eamed for services rendered prior to the
date of the last governmental action necessary to effect the pick-up.

Revenue Ruling 2006-43, 2006-35 | R.B. 329, amplifying and modiiying Rev. Rul, §1-35,
1681-1 C.B. 255, Rev. Rul. 81-38, 1981-1 C.B. 255, and Rev. Rui. 87-10, 1887-1 C.B. 136,
describes the actions raquired for a State or polifical subdivision thereof, or an agency or
instrumentality of either, to “pick-up® employee coniributions to a plan qualified under
section 401(a) of the Code so that the conributions are ireated as employer contributions
pursuant to section 414(h)(2) of the Code. Specifically, Revenue Ruling 2006-43 provides
that a contribution to a qualified plan established by an eligible employer (1.e., a
governmental employer) will be treated as picked-up by the employing unit under section
414(h}(2) of the Code if twa conditions are satisfied;

1) First, the employing unit must spacify that the contributions, although designaied
as employee contributions, are being paid by the employer. For this purpose, the
employing unit must take formal action to provide that the contributions on behalf of
a specific class of employees of the employing unit, although designated as
employee contributions, will be paid by the employing unit in lieu of employee
coniributions. A person duly authorized to take such action with respect fo the
employing unit must take such action. The action must apply only prospectively and
be evidenced by a contemporaneous written document (e.g., minutes of 2 meeting,

a resolution, or ordinance).

2) Second, the pick-up arrangement must not permit a participating employee from
on and after the effective date of the pick-up to have a cash or deferred election
right within the meaning of section 1.401(k)-1(a)(3) of the Regulations with respeci
to designated employee contributions. Thus, for example, ne participating
employee may be given the right to opt out of the pick-up arrangement described in
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section 414(h)(2) of the Code, or to receive the confributed amounis direcily instead
of having them paid by the employing unit {e the plan.

Revenue Ruling 2006-43 states that the pick-up rules expressed in Revenua Ruling 81-35
and Revenue Ruling §1-36 apply even if the employer picks up coniribuiions through &
reduction in salary or through an offset against fufure salary increases.

Revenue Ruling 67-213, 1967-2 C.B. 149, involves the transfer of iunds attributable to
employer contributions directly from the trust forming a part of a qualified pension plan to
the trust forming part of a qualified stock bonus plan. The revenue ruling provides, in part,
that if funds are transfarred from one qualified plan to another, without being made
available to the pariicipants, no taxable income will be recognized by the participanis by
reason of such a transfer. The revenue ruling further provides that sin¢e the funds are not
considered as having been made available to the pariicipants, they continue to be funds
derived from employer centributions and do not constitute employee contributions even

though they are fully vested.

With respect to ruling request one, similar to the holding of Revenue Ruling 67-213, we
conclude that the direct transfer of assets from Plan Z to Plan Y for the purchase of service
credit and the funding of the Plan Y benefii will not be deemed to be an actual distribution
to the participant of the amounts transferred. Accordingly, such amounts shall not be
subject to taxation at the fime of transfer under section 402(a) of the Code. Furthemrmore,
as the amounis iransferreq will not be includible in the amployees’ gross income: at the
time of transfer, such fransfer will noi resuit in the imposition of an early disiribution penalty
under section 72(t) of the Code.

With respect to ruling request two, we concliude that a member's transfer of participation
from Plan Z to Plan Y, and the concurrent transfer of assets, does not constitute 2 cash or
deferred election within the meaning of section 401(k) of the Code. Employees of Staie
X’s public higher education institutions who are eligible for Plan Z coverage must elect the
refirement plan under which their benefits will accnie. Providing employees with such a
choice, of whether to be covered under Plan Z or Plan Y, by itself, is nota CODA. Plan Z
has the identical mandatory employee contribution rate as Plan Y. Regardless of an
amployee’s election to participate in Plan Z or Plan Y, the employee must necessarily have
the same percentage of his or her compensation contributed by State X on the employee's
behalf to such plan. Under no circumstances does the employee have, as a result of such
an election of a cotresponding trustee-to-trustee transfer of assets, a greater opportunity to
receive cash (or some other taxable benefif) that is not currently available, in lieu of a tax-
deferred coniribution to a qualified pension plan.

With respect to ruling request three, we conclude that the right to transfer pariicipation
from Plan Z to Plan Y, and the concurrent transfer of assets, does not affect the reaiment
of acerued and future employee confributions as being picked-up by an employsr under
section 414(h)(2) of the Code, and does not impair the compliance of Plan Z or Plan Y with
section 401(a) of the Code, and, specifically, does not adversely impact the qualification
status of Plan Z or Plan Y. The represented facts state that under Plan Z and Plan Y, the
mandatory employee contributions are picked-up by the employer in accordance with
section 414(h)(2) of the Code and treated as employer contributions. The pick-up of
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employee contributions under Plan Z and Plan Y is authorized by statute under State X
law. Furthermore, under State X law, once a choice of plans is made by eligible
employees, it cannot be changed. For the reasons stated earier, the election provided fo
participants to participate in Plan Y or Plan Z, by itself, is not a cash or deferred election
right within the meaning of section 1.401(k)-1(a)(3) of the Regulations with respect to
designated employee confributions. In this case, no parficipating employeg is given the
right to opt out of the pick-up arrangement, or to receive the contributed amounts directly
instead of having them paid by the employing unit to the appropriate plan.

No opinion ie expressed as to the federal tax consequences of the transaction described
above under any other provisions of the Code.

This ruling is based on the assumption that Plan Y and Plan Z satisfy the qualification
requirements set forth in section 401(a) of the Code, and constitute govemmental plans

within the meaning of section 414(d) of the Code, at all relevant times.

This ruling is directed only to the specific taxpayers that requested it. Section 6110(k}3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter ruling is being
gent to your authorized representative.

Should you have any questions or concems regarding this ruling, please contact Gabriel J.
Minc (1.D. Number 1001058104), SE:T-EP:RA:T3 at (202) 317-8679.

gincerely yours,
Wit b Wt

A Laura B. Warshawsky, Manager
Employee Plans Technical Group 3
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ce:  Evan Giller, Esq.
Giller & Calhoun, LLC

40 Worth Street, 10" Floor
New York, NY10013



